دیدبان

سناریوی شکست خورده شورای همکاری خلیج‌فارس / ۱

سناریوی شکست خورده شورای همکاری خلیج‌فارس / ۱
به گزارش دیدبان؛ بحران دیپلماتیک خلیج فارس میان قطر و دیگر کشورهای تحریم کننده دوحه به رهبری عربستان سعودی از حد معمول خارج و وارد مرحله‌ای خطرناک در حد براندازی شده و هر یک از طرف‌ها در تلاش است تا رقیب را به نحوی از میدان به در کند. این اختلافات سابقه‌ای بیش ۲۰ سال دارد و به‌جز عمان و کویت، تقریبا هر چهار کشور دیگر شاهد ائتلاف‌هایی علیه یکدیگر بوده‌اند. با این حال در مناقشه اخیر، کویت و عمان هم بی‌طرف نبوده و باوجود آنکه می‌گویند هیچ گرایشی به هیچ یک از طرفین ندارند، اما بر اساس شواهد موجود آنها حامی قطر بوده و برای این اقدام خود دلایلی هم دارند. 
 
 
امیر کویت در سخنانی در پارلمان این کشور تصریح کرد: کشورش به تعامل آرام درخصوص بحران کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس پایبند است چراکه این مساله‌ای است که نسل‌های آینده در قبال آن مدارا نخواهند کرد. تاریخ و نسل‌ها کسی را که حتی یک کلمه برای شعله‌ور کردن اختلافات میان کشورهای عرب حوزه خلیج‌ فارس بگوید، نخواهد بخشید.
او نسبت به پیامدهای فروپاشی شورای همکاری خلیج‌فارس به عربستان و قطر و دیگر کشورهای عضو هشدار داد و گفت: اگر این شورا فرو بپاشد آخرین پایگاه همکاری عربی درهم می‌شکند. 
 
این اظهارات به این معناست که بحران به نقطه بسیار خطرناکی رسیده و کسی هم دیگر نمی‌تواند مانع رسیدن به نقطه فروپاشی در تاریخ چهار دهه‌ای این شورا باشد که با بزک‌های مصنوعی تلاش می‌کرد خود را در یک چارچوب حفظ کند و سالی یکی دو بار سران آن (که در ۹۵ درصد موارد سلطان عمان آن حضور نداشت) با هم عکس یادگاری بگیرند. اگر تا همین چند ماه پیش طرف‌ها حفظ ظاهر می‌کردند، امروز این ظاهرسازی هم به کناری رفته و چهره واقعی اختلافات و بگیر و ببندها در حال نشان دادن خود است و ما انتظار داریم که زودتر نتیجه این دشمنی‌ها مشخص شود.
 
 
قطر در این بحران عمیق از دو سلاح کارآمد برای محافظت از خود بهره برداری می کند که نخست به شبکه الجزیره و دوم به شبکه بزرگ جماعت اخوان المسلمین که در تقریبا همه کشورهای اسلامی آشکارا و مخفیانه حضور پررنگی دارد. عربستان سعودی و امارات متحده عربی در یک طرح برنامه‌ریزی شده در حال هدف قرار دادن هر دو شبکه هستند و برای رسیدن به منظور و مقصود خود هزینه‌های هنگفتی هم می‌کنند. به‌عنوان مثال، سعودی‌ها جنگ رسانه‌ای شدیدی را علیه اخوان المسلمین شروع کرده و روزنامه عکاظ یک ویژه‌نامه مفصل در قالب یک اینفوگرافی از حضور اخوانی‌ها در اروپا منتشر کرد که بدون شک دیگر رسانه‌های دستوری این کشور هم دست به چنین اقداماتی زده‌اند.
 
جنگ عربستان سعودی علیه اخوان المسلمین، روی دیگری هم دارد و آن نیز به وسیله مقامات مصری به‌عنوان مهد این جماعت در حال شکل‌گیری است. «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهوری مصر در گفت‌وگو با شبکه فرانس۲۴ برای آنکه خود را از زیر بار اخوان جدا کند، توپ را به زمین مردم می‌اندازد و در پاسخ به سوالی در مورد آشتی با این جماعت می‌گوید: «جواب این سوال نزد من نیست این سوال را باید از مردم مصر بپرسید. مردم مصر بسیار خشمگین هستند و باید دیگران به این مساله توجه کنند.» کسانی که در حوزه سیاسی و امنیتی کار کرده، به‌خوبی منظور السیسی از این صحبت‌ها را می‌دانند، به‌زودی فشار بر جماعت اخوان در مصر گسترش خواهد یافت.
 
 
 
روی دیگر سکه نیز به رفتارهای امارات متحده عربی باز می‌گردد. به‌نظر می‌رسد که اماراتی‌ها نبرد رسانه‌ای را بر عهده گرفته‌اند تا الجزیره را ساکت کنند. سایت خبری «مک‌ کلاچی» آمریکا نوشت، امارات برای هدف قرار دادن قطر از طریق شبکه‌های اجتماعی، یک شرکت آمریکایی را که با استراتژیست ارشد سابق کاخ سفید روابط عمیقی دارد، به کار گرفته است. بر اساس این گزارش، پس از برکناری استیو بنن از سمتش در کاخ سفید، امارات از این شرکت درخواست کمک کرده وبا صرف هزینه  ۳۳۰ هزار دلاری برای هدف قرار دادن قطر در پایگاه‌های فیس‌بوک، توئیتر و دیگر شبکه‌های مجازی فعالیت خود را آغاز کرده است. 
 

مرتبط‌ها

احمد دستمالچیان، کاردار پیشین ایران در عربستان

فادی جونی فعال فضای مجازی درباره آمار متبلایان به کرونا

آیا حملات اخیر آمریکا به عراق، غیر عادی و غیرقابل پیش‌بینی بود؟

دلیل اصلی کاهش مشارکت در  انتخابات مشکلات معیشتی بود نه کرونا

کاهش قیمت نفت بیشتر از همه ضرر عربستان و روسیه است نه ایران

توسعه‌طلبی‌های «اِسپارت خلیج فارس»